Acestea sunt cele mai bune rețele private virtuale de acolo, așa cum au fost revizuite și testate de experți.
Rețelele private virtuale (VPN) au avut un moment recent. Bugetele masive de marketing și colaborările cu influenți au convins consumatorii că funcționalitatea și caracteristicile de confidențialitate ale unui VPN le vor rezolva toate problemele de securitate. Cu toate acestea, nu este atât de tăiat și uscat ca asta. VPN-urile sunt doar o parte dintr-o rutină robustă de securitate online, dar având în vedere numărul de servicii VPN existente astăzi, poate fi greu să vă dați seama care dintre ele vi se potrivește. Ca să nu mai vorbim de faptul că de multe ori trebuie să cercetezi afirmațiile despre atribute care nu sunt întotdeauna complet exacte pentru a ajunge la acel răspuns. Am testat nouă dintre cele mai bune servicii VPN disponibile acum și am ajuns la cinci alegeri de top care ar trebui să se potrivească nevoilor majorității oamenilor.
Ce este un VPN?
VPN-urile sau rețelele private virtuale vă maschează adresa IP și identitatea computerului sau a dispozitivului dvs. mobil din rețea și creează un „tunel” criptat care împiedică furnizorul dvs. de servicii de internet (ISP) să acceseze date despre istoricul dvs. de navigare. VPN-urile nu sunt totuși o soluție de securitate unică pentru toate.
În schimb, acestea sunt doar o parte a păstrării datelor dvs. private și în siguranță. Roya Ensafi , profesor asistent de informatică și inginerie la Universitatea din Michigan, a declarat pentru Engadget că VPN-urile nu protejează împotriva amenințărilor comune precum atacurile de phishing și nici nu vă protejează datele împotriva furtului. O mare parte din date sau informații sunt stocate la furnizorul VPN în loc de ISP-ul dvs., ceea ce înseamnă că utilizarea unei rețele prost proiectate sau neprotejate vă poate submina securitatea. Dar sunt utile pentru confidențialitatea online atunci când vă conectați la o rețea neîncrezătoare, undeva public, deoarece vă tunelizează și criptează traficul la următorul hop.
Asta înseamnă că afirmațiile generale care par promițătoare, cum ar fi criptarea de nivel militar sau invizibilitatea digitală totală, pot să nu fie complet exacte. În schimb, Yael Grauer , manager de program al ghidului de securitate online al Consumer Reports, recomandă să căutați funcții de securitate precum software open-source cu versiuni reproductibile, suport actualizat pentru protocoale standard din industrie, cum ar fi WireGuard (protocolul preferat de CR) sau IPsec , și capacitatea de a se apăra împotriva vectorilor de atac precum forța brută.
Înțelegeți nevoile dvs. VPN
Înainte de a lua în considerare un VPN, asigurați-vă că securitatea dvs. online este actualizată în alte moduri. Aceasta înseamnă parole complexe, metode de autentificare multifactorială și blocarea preferințelor de partajare a datelor. Chiar și atunci, probabil că nu trebuie să utilizați un VPN tot timpul.
„Dacă ești doar îngrijorat că cineva stă acolo pasiv și se uită la datele tale, atunci un VPN este grozav”, a spus Jed Crandall , profesor asociat la Universitatea de Stat din Arizona, pentru Engadget.
Dacă folosiți mult rețelele WiFi publice, cum ar fi când lucrați la o cafenea, atunci utilizarea VPN vă poate ajuta să vă oferiți acces privat la internet. De asemenea, sunt utile pentru a ascunde informații de la alte persoane de pe ISP-ul dvs. dacă nu doriți ca membrii familiei dvs. să știe ce faceți online.
Geoblocarea a devenit, de asemenea, un caz de utilizare popular, deoarece vă ajută să ajungeți la servicii în alte părți ale lumii. De exemplu, puteți accesa emisiuni care sunt disponibile numai pe serviciile de streaming , cum ar fi Netflix, Hulu sau Amazon Prime, în alte țări, sau puteți juca jocuri online cu persoane de pe tot globul.
Merită VPN-urile?
Dacă VPN-urile merită sau nu, depinde cât de des le puteți utiliza pentru cazurile de utilizare de mai sus. Dacă călătoriți mult și vă bazați pe WiFi sau hotspot-uri publice, doriți să navigați în afara țării dvs. de origine sau doriți să vă păstrați traficul ascuns de ISP-ul dvs., atunci investiția într-un VPN va fi utilă. Dar, rețineți că chiar și cele mai bune servicii VPN încetinesc adesea viteza conexiunii la internet, așa că este posibil să nu fie ideale tot timpul.
În lumea de astăzi, vă recomandăm să nu vă bazați pe o conexiune VPN ca principal instrument de securitate cibernetică. Utilizarea VPN poate oferi un fals sentiment de securitate, lăsându-vă vulnerabil la atac. În plus, dacă alegeți orice VPN, este posibil să nu fie la fel de sigur ca să vă bazați pe ISP-ul dvs. Acest lucru se datorează faptului că VPN-ul ar putea avea sediul într-o țară cu reglementări mai slabe privind confidențialitatea datelor, obligată să predea informațiile autorităților de aplicare a legii sau legată de politici slabe de protecție a datelor utilizatorilor.
Pentru utilizatorii VPN care lucrează în profesii precum activismul sau jurnalismul care doresc să-și consolideze cu adevărat securitatea pe internet, opțiuni precum browserul Tor pot fi o alternativă utilă, potrivit Crandall. Tor este gratuit și, deși este mai puțin ușor de utilizat, este creat pentru anonimat și confidențialitate.
Cum am testat
Pentru a testa specificațiile de securitate ale diferitelor VPN-uri și a numi alegerile noastre de top, ne-am bazat pe lucrările academice preexistente prin Consumer Reports , VPNalyzer și alte surse. Am făcut referire la politici de confidențialitate, rapoarte de transparență și audituri de securitate puse la dispoziția publicului. De asemenea, am luat în considerare incidentele de securitate din trecut, cum ar fi încălcări ale datelor.
Am analizat prețul, limitele de utilizare, efectele asupra vitezei internetului, posibilele cazuri de utilizare, ușurința în utilizare, funcționalitatea generală și funcțiile suplimentare VPN „extra” precum multihop. VPN-urile au fost testate pe dispozitive iOS, Android și Mac, astfel încât să putem vedea starea aplicațiilor mobile pe diferite platforme (dispozitivele Windows sunt, de asemenea, acceptate în majoritatea cazurilor). Am folosit funcția de „conectare rapidă” a aplicațiilor VPN pentru a ne conecta la cel mai „rapid” furnizor disponibil atunci când testăm viteza internetului, accesul la datele adresei IP și scurgerile DNS și WebRTC sau când o eroare în tunelul criptat dezvăluie solicitări către un ISP.
În caz contrar, am efectuat un test de geoblocare a conținutului prin accesarea versiunilor Netflix exclusive pentru Canada, un test de streaming prin vizionarea unui flux de știri live pe YouTube printr-un VPN din Hong Kong și un test de jocuri jucând pe servere din Regatul Unit. Efectuând aceste teste în același timp, ne-a permis și să testăm afirmații despre utilizarea simultană a dispozitivului. Iată serviciile VPN pe care le-am testat:
- ExpressVPN
- NordVPN
- Surfshark
- Proton VPN
- TunnelBear
- Bitdefender VPN
- CyberGhost
- Windscribe
- Atlas VPN
Cel mai bun VPN în general: ProtonVPN
ProtonVPN
- Conexiuni simultane : 10
- Numar de dispozitive : 10
- Platforme : Windows, Mac, Android, iOS și Linux
- Extensii browser : Chrome, Firefox
- Adrese IP dedicate: Da, numai pentru utilizatorii de afaceri
- Probă/garanție de rambursare a banilor : niciuna/garanție de rambursare a banilor de 30 de zile
VPN-urile pe care le-am încercat s-au clasat destul de consistent în toate testele noastre, dar ProtonVPN s-a remarcat ca o opțiune puternică datorită securității și utilizării sale generale. Suita de servicii Proton Technologies include e-mail, calendar, drive și un VPN cunoscut pentru criptarea sa end-to-end. Acest lucru îl face un candidat puternic pentru securitatea generală, dar VPN-ul său a apărut în mod special ca un serviciu independent complet.
Politica de interzicere a jurnalelor a ProtonVPN a trecut auditurile, iar compania a dovedit că nu respectă solicitările forțelor de ordine. Pentru că are sediul în Elveția, nu există obligații de tăiere forțată, potrivit companiei. În plus, se bazează pe un cadru open-source și are un program oficial de dezvăluire a vulnerabilităților, împreună cu definiții clare despre ceea ce face cu informațiile personale.
În timp ce ProtonVPN oferă o versiune gratuită, este limitată în comparație cu alte opțiuni, cu acces la rețelele de servere în doar trei țări. Versiunea sa plătită, care începe de la aproximativ 5,39 USD pe lună, include acces la locațiile serverelor VPN din peste 65 de țări pe 10 dispozitive simultan. Pentru utilizatorii dedicați Proton Technologies, aceștia pot plăti mai aproape de 8,63 USD pentru un plan lunar pentru a accesa întreaga suită.
ProtonVPN a trecut testele noastre de geoblock, streaming și jocuri cu doar o taxă foarte mică asupra vitezelor de conectare. De asemenea, vine cu blocarea programelor malware, a anunțurilor și a tracker-ului ca serviciu suplimentar, plus că are o funcție de oprire pe macOS, Windows, Linux, iOS și cea mai recentă versiune de Android. Este disponibil pe majoritatea sistemelor de operare majore, routerelor, serviciilor TV și multe altele, inclusiv Firefox, Linux și Android TV. Pentru utilizatorii Linux dedicați, ProtonVPN a adăugat o nouă aplicație specifică Linux pentru a-și susține serviciile în august.
Cel mai bun VPN gratuit: Windscribe
Windscribe
- Conexiuni simultane : nelimitat
- Număr de dispozitive : nelimitat
- Platforme : Windows, Mac, Android, iOS și Linux
- Extensii browser : Chrome, Firefox
- Adrese IP dedicate: Nu
- Probă/Garanție de rambursare : Niciuna/Niciuna
Înscriindu-vă la planul gratuit Windscribe cu e-mailul dvs., utilizatorii pot accesa 10 GB pe lună de date, conexiuni nelimitate și acces în mai mult de 10 țări. L-am selectat drept cel mai bun VPN gratuit din cauza securității sale ridicate și a gamei largi de locații de server în comparație cu alte VPN-uri gratuite. Are peste 500 de servere în peste 60 de țări, potrivit companiei, și poate fi configurat la routere, televizoare inteligente și multe altele pe deasupra sistemelor de operare obișnuite.
Windscribe nu are un audit de securitate independent recent, dar publică un raport de transparență care arată că a respectat zero solicitări pentru datele sale, derulează un program de dezvăluire a vulnerabilităților care încurajează cercetătorii să raporteze defecte și oferă mai multe protocoale cu care utilizatorii să se conecteze.
În plus, este ușor de utilizat. Configurarea este intuitivă și a trecut testele noastre de geoblock, streaming și jocuri. Versiunea plătită costă între 5,75 USD și 9 USD în fiecare lună, în funcție de planul pe care îl alegeți, și include date nelimitate, acces la toate serverele și un blocator de anunțuri/tracker/malware. Sau, pentru 1 USD pe locație pe lună, utilizatorii pot construi un plan personalizat pentru VPN-urile pe care doresc să le acceseze. Windscribe își extinde în continuare acoperirea, adăugând Japonia pe lista de locuri disponibile.
Cel mai bun VPN pentru servicii de streaming, călătorii frecvente și jocuri: ExpressVPN
ExpressVPN
Cel mai bun VPN pentru servicii de streaming, călătorii frecvente și jocuri
- Conexiuni simultane : 8
- Numar de dispozitive : 8
- Platforme : Windows, Mac, Android, iOS și Linux
- Extensii browser : Chrome, Firefox
- Adrese IP dedicate: Nu
- Probă/Garanție de rambursare a banilor : 3 luni gratuite/garanție de rambursare a banilor de 30 de zile
Am ales cel mai bun serviciu VPN pentru călătorii, jocuri și streaming, pe baza căruia a avut acces la cele mai multe locații cu conexiuni de mare viteză și fără întârziere. ExpressVPN a îndeplinit toate aceste criterii și a fost unul dintre cele mai rapide VPN-uri pe care le-am încercat. Acum, vine chiar și cu un manager de parole intern , ExpressVPN Keys , pentru a gestiona și completa automat login-urile pe site-urile incluse în abonament. Acest lucru va face mai ușor să comutați între conturile de streaming și cele de jocuri în timp ce navigați în siguranță.
Un test de viteză a internetului a măsurat viteza de încărcare și descărcare mai rapidă în comparație cu utilizarea fără VPN, practic nemaiauzit în comparație cu celelalte VPN-uri testate. Dar a fi atât de rapid este probabil o întâmplare din cauza serviciului VPN care eludează modelarea traficului de către ISP sau a unei alte disparități, deoarece chiar și VPN-urile de top vor încetini într-un fel vitezele . Cu 2.000 de servere în 160 de orașe, potrivit companiei, a avut una dintre cele mai largi acoperiri globale. A trecut, de asemenea, testele noastre de geoblock, streaming și jocuri și efectuează audituri de securitate regulate . În plus, Network Lock este caracteristica sa kill switch, care vă păstrează datele în siguranță chiar dacă pierdeți conexiunea la VPN. Costurile abonamentului variază de la 8,32 USD la 12,95 USD pe lună, în funcție de termenul planului, și includ un manager de parole.
Cu ExpressVPN , utilizatorii se pot conecta la până la cinci dispozitive simultan, ceea ce este mai jos în comparație cu alte servicii. Acestea fiind spuse, funcționează pe o mulțime de dispozitive, de la televizoare inteligente la console de jocuri, spre deosebire de alte servicii cărora le lipsește suportul dincolo de suspecții obișnuiți, cum ar fi smartphone-urile și laptopurile.
Cel mai bun VPN pentru accesibilitate pe mai multe platforme: CyberGhost
CyberGhost
- Conexiuni simultane : 7
- Numar de dispozitive : 7
- Platforme : Windows, Mac, Android, iOS și Linux
- Extensii browser : Chrome, Firefox
- Adrese IP dedicate: Da, este necesară achiziția suplimentară
- Probă/Garanție de rambursare a banilor : 2 luni gratuite/garanție de rambursare a banilor de 45 de zile
Deoarece câteva dintre cele mai bune servicii VPN se conectează la routere, accesibilitatea pe mai multe platforme nu este întotdeauna necesară. Conectând un VPN la routerul dvs. de acasă, vă puteți conecta de fapt la dispozitive nelimitate din gospodăria dvs., atâta timp cât toate accesează internetul prin acel router.
Dar dacă utilizați VPN-uri din mers și pe mai multe dispozitive, posibilitatea de a vă conecta la o gamă largă de platforme va fi indispensabilă. CyberGhost oferă conectivitate simultană pe până la șapte dispozitive pentru 2,11 USD până la 12,99 USD pe lună, în funcție de termenul abonamentului. Acceptă mai multe tipuri de gadgeturi, cum ar fi routere, computere, televizoare inteligente și multe altele. Este similar cu suportul oferit de ExpressVPN, dar CyberGhost oferă instrucțiuni detaliate despre cum să configurați conexiunile multiplatformă, făcându-l puțin mai ușor de utilizat pentru aceste scopuri. În plus, tocmai și-a extins rețeaua de servere din 91 la 100 de țări, adăugând Bolivia, Ecuador, Peru, Uruguay, Laos, Myanmar, Nepal, Guatemala și Republica Dominicană la locațiile sale disponibile.
Din punct de vedere al securității, CyberGhost a finalizat un audit de securitate independent de către Deloitte la începutul acestui an, derulează un program de dezvăluire a vulnerabilităților și oferă acces la un raport de transparență care explică cererile pentru datele sale. O versiune actualizată a raportului său de transparență a fost lansată în august. Deși a trecut toate testele noastre, merită remarcat faptul că am avut probleme cu conectarea la servere din Regatul Unit și a trebuit să alegem să rulăm testul nostru de jocuri printr-un server din Irlanda.
Cel mai bun VPN pentru mai multe dispozitive: Surfshark
Surfshark
- Conexiuni simultane : nelimitat
- Număr de dispozitive : nelimitat
- Platforme : Windows, Mac, Android, iOS și Linux
- Extensii browser : Chrome, Firefox, Edge
- Adrese IP dedicate: Da, este necesară achiziția suplimentară
- Probă/garanție de rambursare a banilor : 1 lună gratuită/garanție de rambursare a banilor de 30 de zile
După cum am menționat anterior, conectarea la un router poate oferi acces aproape nelimitat la dispozitivele dintr-o singură gospodărie. Dar Surfshark VPN este unul dintre puținele servicii VPN care oferă utilizare pe un număr nelimitat de dispozitive fără restricții de lățime de bandă, potrivit companiei. Și obțineți această comoditate fără o creștere semnificativă a prețului: abonamentele Surfshark costă între 2,49 USD și 12,95 USD pentru un abonament lunar, iar compania a efectuat recent primul său audit independent . A adăugat autentificare cu coduri QR activate pe toate dispozitivele și a extins suportul pentru profiluri de identificare alternative de la revizuirea noastră inițială, o caracteristică pe care unii dintre concurenții săi o aveau deja.
Am întâmpinat unele probleme la conectarea la protocolul WireGuard de la Surfshark, dar am testat în schimb un protocol IKEv2. Viteza VPN a fost puțin mai mică și s-a chinuit să se conecteze pentru testul nostru de geoblocare la început, dar în cele din urmă a trecut. Ceea ce îl face diferit de alte VPN-uri cu opțiuni de conectare nelimitate este faptul că are acces la un număr mai mare de servere și este disponibil pe mai multe tipuri de dispozitive.
lte servicii VPN testate de experții noștri
NordVPN
NordVPN nu a reușit destul de mult pentru că este exagerat și dezamăgitor. După cum am scris în recenzia noastră completă despre NordVPN , prețul, de până la 14,49 USD pentru un abonament „complet”, părea ridicat în comparație cu alte servicii, iar planurile sale gratuite sau cu costuri mai mici pur și simplu nu aveau aceeași varietate mare de caracteristici. ca și concurenții săi.
TunnelBear
În ciuda graficii drăguțe și a ușurinței de utilizare, TunnelBear nu a fost o alegere de top. A eșuat numeroase teste de securitate de bază din Consumer Reports și a avut o disponibilitate limitată pe platforme precum Linux. Cu toate acestea, a primit o creștere majoră a securității în iulie, când s-a actualizat pentru a accepta protocolul WireGuard pe mai multe dintre platformele sale.
Bitdefender VPN
Bitdefender nu oferă suport pentru dispozitive precum routerele, ceea ce îi limitează accesibilitatea pe mai multe platforme. De asemenea, îi lipsea un raport de transparență sau un audit terță parte pentru a confirma specificațiile de securitate.
Atlas VPN
Atlas s-a clasat mai jos la testele noastre de viteză în comparație cu celelalte VPN-uri testate, cu o diferență semnificativ mai lentă la testele de navigare pe web și streaming. În rest, era o opțiune bună, dar putea provoca cu ușurință dureri de cap celor care urmăreau conexiuni de mare viteză. Din punct de vedere al securității, o vulnerabilitate Atlas VPN a scurs adresele IP reale ale utilizatorilor Linux .
Întrebări frecvente
Pentru ce sunt folosite VPN-urile?
VPN-urile sunt folosite în mod tradițional pentru a vă proteja traficul de internet. Dacă sunteți conectat la o rețea neîncrezătoare, cum ar fi WiFi public într-o cafenea, utilizarea unui VPN ascunde ceea ce faceți de la furnizorul de servicii de internet. Apoi, proprietarul WiFi-ului sau hackerii care încearcă să intre în sistem nu pot vedea identitatea computerului dvs. sau istoricul dvs. de navigare.
Un caz obișnuit de utilizare non-manual pentru VPN-uri a fost accesarea conținutului restricționat geografic. VPN-urile vă pot masca locația, așa că, chiar dacă aveți sediul în Statele Unite, pot face să pară ca și cum ați naviga în străinătate și debloca accesul. Acest lucru este util în special pentru conținutul în flux care este adesea limitat la anumite țări, cum ar fi dacă doriți să vizionați Netflix canadian din SUA.
Ce informații ascunde un VPN?
Un VPN nu ascunde toate datele tale. Ascunde doar informații precum adresa IP, locația și istoricul browserului. O concepție greșită comună este că VPN-urile te pot face complet invizibil online. Dar rețineți că furnizorul VPN are adesea acces la toate aceste informații, așa că nu vă oferă anonimatul total. De asemenea, sunteți încă vulnerabil la atacuri de phishing, hacking și alte amenințări cibernetice de care ar trebui să fiți atent prin implementarea parolelor puternice și a autentificării cu mai mulți factori.
Sunt VPN-urile sigure?
În general, da. VPN-urile sunt o modalitate sigură și fiabilă de a cripta și de a vă proteja datele de internet. Dar, ca majoritatea serviciilor online, specificul de siguranță variază de la furnizor la furnizor. Puteți utiliza resurse precum audituri terță parte, recenzii Consumer Reports , rapoarte de transparență și politici de confidențialitate pentru a înțelege specificul furnizorului ales.
Ce zici de One VPN de la Google?
De la începutul lui 2023, abonamentele Google One includ acces la VPN-ul companiei . Funcționează similar cu alte VPN-uri de pe lista noastră, ascunzându-ți activitatea online de operatorii de rețea. Abonații Google One pot accesa VPN în 22 de țări pe dispozitive Android, iOS, Windows și Mac și pot partaja accesul VPN cu până la cinci persoane care au abonamentele lor One. Nu am testat încă pe deplin VPN-ul Google One, dar îl vom adăuga la această listă dacă considerăm că este.
Actualizare 10 noiembrie 2024: Această poveste a fost actualizată după publicare pentru a elimina mențiunea PPTP, un protocol despre care Yael Grauer, de la Consumer Reports, remarcă „are defecte serioase de securitate”.