Ciobanescul belgian este o rasă de păstori de talie medie din Belgia, cu urechi ascuțite, un bot lung, o postură elegantă și o haină dublă groasă, cu blană neagră aspră. Această rasă este simbolul unui câine de vite muncitor . Foarte dresabili și extrem de inteligenți, câinii ciobănești belgieni au fost concepuți pentru a îndeplini o slujbă, dar au și un temperament sensibil și blând, care tânjește în compania oamenilor, făcându-i câini de familie ideali.
O rasă cu voință puternică, câinele ciobanesc belgian este adesea denumit „cu ochi strălucitori și coadă stufoasă”. Sunt excepțional de loiali, tinzând să fie dependenti de muncă care își propun să mulțumească. Acești ciobani dau întotdeauna totul atunci când participă la orice fel de activitate, fie că este vorba de lucru la fermă sau pur și simplu de joacă în curtea din spate cu oamenii lor preferați.
Caracteristicile ciobanului belgian
Acești câini dornici și atletici au un nivel ridicat de energie și necesită mult exercițiu zilnic. Câinii ciobănești belgieni sunt o potrivire excelentă pentru familiile active care intenționează să-și ia câinele în drumeții, plimbări cu bicicleta, alergări sau orice tip de aventură în aer liber. Când vine vorba de copii, acești câini au personalități deosebit de iubitoare și protectoare. Câinii ciobanești belgieni se înțeleg bine cu alte animale de companie, dar instinctele lor îi pot determina să strângă animale mai mici sau copii mici prin casă. Din fericire, această rasă inteligentă este ușor de antrenat și poate învăța rapid comportamente adecvate, cu îndrumarea proprietarilor săi.
Nivel de afecțiune | Înalt |
Prietenie | Înalt |
Copil prietenos | Înalt |
Prietenos cu animalele de companie | Înalt |
Nevoi de exercițiu | Înalt |
Jucăușă | Înalt |
Nivel de energie | Înalt |
Capacitatea de antrenament | Înalt |
Inteligența | Înalt |
Tendința la Bark | Scăzut |
Cantitatea de vărsare | Mediu |
Istoria câinelui ciobanesc belgian
Terenul și clima Belgiei sunt ideale atât pentru creșterea animalelor, cât și pentru producția de lapte. Fermierii belgieni s-au concentrat cândva pe bovine, iar creșterea câinilor de turmă era o parte esențială a vieții fermei. De fapt, au existat odată opt soiuri de ciobani unici în Belgia. Acești câini au fost clasificați oficial pentru prima dată în anii 1890. Astăzi, rasele rămase includ câinele ciobănesc belgian (cunoscut și ca Groenendael sau Chien de Berger Belge), Tervuren, Malinois și Laekenois. Acești câini sunt toți identici din punct de vedere anatomic, dar cu blană care variază în ceea ce privește textura, culoarea și lungimea.
Ciobanescul belgian este soiul de culoare solidă (negru), cu păr lung. Numele Groenendael a fost dat acestor câini de un bărbat pe nume Nicolas Rose, un crescător renumit al vremii, care exploata un restaurant lângă Bruxelles, numit Chateau Groenendael. De fapt, se crede că Rose a cumpărat cuplul de fundație care a început rasa câinelui ciobanesc belgian.
Ciobanescul belgian a fost înscris în Chien de Berger de Races Continentales (ciobani continentali), un grup care include și ciobănești germani, briards, Hollander Herders, Bouviers și Beauceron. La sfârșitul anilor 1800, s-au făcut eforturi pentru a propaga un câine belgian în scopuri naționaliste. Club du Chien de Berger Belge, sau Clubul Ciobanescului Belgian, a fost creat și a condus în cele din urmă la dezvoltarea câinelui ciobanesc belgian.
Până la începutul secolului al XX-lea, câinii ciobănești belgieni au devenit cunoscuți pentru versatilitatea și natura lor muncitoare în afara Belgiei. Atât Paris, cât și New York s-au bazat pe rasă ca câini polițiști în această epocă și au fost adesea angajați de agenții vamali pentru a ajuta la identificarea contrabandiștilor. În timpul Primului Război Mondial, ei au lucrat ca câini de ambulanță, mesageri și cargoui de artilerie grea, apoi au continuat să servească ca câini de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Clubul Belgian Sheepdog of America a fost înființat în 1949 și, de atunci, rasa a lucrat ca câini de poliție și de serviciu, a concurat în expoziții canine și a efectuat activități de căutare și salvare. Pe lângă locurile de muncă, câinii ciobănești belgieni au devenit cunoscuți și ca animale de companie iubitoare și loiale.
Îngrijirea câinelui ciobanesc belgian
În timp ce câinele ciobănesc belgian este de obicei ușor de dresat, acest câine are nevoie de exerciții considerabile în fiecare zi pentru a ține pasul cu nivelul său ridicat de energie. Proprietarii ar trebui, de asemenea, să se pregătească pentru îngrijirea de rutină și două sezoane grele de vărsare în fiecare an.
Exercițiu
Ca și alte rase de păstori, câinele ciobanesc belgian are nevoie de o cantitate suficientă de exercițiu timp de până la două ore în fiecare zi. Acestor câini nu le place să se trântească prin casă; sunt lucrători atenți, activi, care prosperă atunci când li se oferă un loc de muncă. Câinii ciobănești belgieni doresc, de asemenea, timp cu oamenii lor, așa că, în calitate de proprietar, este esențial să faci mișcare cu câinele tău .
În loc să lași această rasă să se plimbe prin curtea din spate de la sine, modalitățile excelente de a oferi stimulare fizică și mentală includ jocurile de aducere sau practicarea unor trucuri noi. Ciobanescul belgian nu este o alegere optima pentru proprietarii care lucreaza ore lungi in afara casei. Este posibil ca această rasă să devină plictisită și posibil distructivă în casă și poate dezvolta, de asemenea, anxietate de separare. Proprietarii de câini de ciobănesc ar trebui să aibă în vedere și siguranța, deoarece acești câini au cablaj să urmărească oile, astfel încât nu vor ezita să se îndepărteze după animale, alergători și bicicliști sau chiar mașini – așa că plimbările în lesă și curțile îngrădite sunt obligatorii.
Îngrijirea
Când vine vorba de întreținerea blanii, blana dublă a câinelui ciobănesc belgian — care constă dintr-un strat dens și un strat exterior mai gros — este mai ușor de întreținut decât ați putea crede. Cu toate acestea, are un sezon intens de vărsare o dată până la două ori pe an, care necesită periaj zilnic pentru a îndepărta excesul de blană. Periajele săptămânale sunt suficiente în restul anului, împreună cu băi ocazionale.
Ca și alte rase de câini, ar trebui, de asemenea, să tăiați în mod obișnuit unghiile câinelui, să-i spălați dinții și să verificați urechile pentru a nu se depune murdărie și resturi. Curățați urechile după cum este necesar cu un produs de curățare pentru urechi, special pentru câini.
Instruire
Pe lângă participarea la exerciții zilnice cu câinele ciobanesc belgian, este, de asemenea, important să începeți antrenamentul acestei rase din timp. Lecțiile de supunere de bază pot începe când cățeii au aproximativ opt săptămâni. Antrenamentul suplimentar ar trebui să continue pe tot parcursul vieții câinelui, cu consecvență și întărire pozitivă . Metodele care implică pedepse nu sunt recomandate, deoarece pot fi dăunătoare personalității sensibile a câinelui tău și pot scoate în evidență natura lor puternică.
Datorită inteligenței lor, câinii ciobanești belgieni excelează la antrenamentul avansat, cum ar fi sporturile de agilitate , competițiile de ascultare, urmărirea și păstoritul. Sunt dornici să-și mulțumească proprietarii și se descurcă cel mai bine atunci când antrenamentul este menținut pozitiv și distractiv. Recompensează-ți câinele cu bunătăți și afecțiune pentru comportamentele dorite.
Probleme comune de sănătate
Ciobanescul belgian este o rasă robustă, robustă, care este în general sănătoasă. La fel ca și alți rase, este încă predispus la câteva probleme medicale moștenite. Crescătorii responsabili se străduiesc să mențină standarde înalte și să testeze câinii părinți înainte de reproducere. Clubul Ciobanescului Belgian din America observă că acești câini pot fi deosebit de sensibili la anestezie, așa că medicul veterinar ar trebui să ia măsuri de precauție în cazul în care va apărea vreodată necesitatea unei intervenții chirurgicale.
Condițiile comune asociate cu câinele ciobănesc belgian includ:
- Displazia cotului și șoldului : Displazia provoacă o malformație la articulațiile câinelui tău pe măsură ce îmbătrânește și poate necesita intervenție chirurgicală în cazuri severe pentru a ajuta câinele să trăiască confortabil.
- Atrofie progresivă a retinei : numită și PRA, această afecțiune afectează retina din ochiul câinelui și duce în cele din urmă la orbire.
- Cataractă : La fel ca oamenii, câinii pot dezvolta cataractă care arată ca pete tulburi pe ochi și afectează vederea. Unii medici veterinari pot recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei.
- Epilepsie : Această afecțiune neurologică provoacă convulsii la câini. Cazurile ușoare până la moderate pot fi tratate de obicei cu medicamente.
Dieta si Nutritia
Ciobanescul belgian se descurcă bine cu o dietă de hrană pentru câini de înaltă calitate , fie fabricată, fie preparată acasă sub supravegherea unui medic veterinar. Apa proaspătă și curată ar trebui să fie disponibilă în orice moment pentru această rasă energică.
Deoarece acești câini sunt atât de activi, este mai puțin probabil să devină obezi decât alte rase. Cu toate acestea, cel mai bine este să limitați tratările dacă observați că câinele se îngrașă prea mult. Adresați-vă medicului veterinar să vă ajute să determinați un plan alimentar sănătos bazat pe vârsta, greutatea și nivelul de activitate al câinelui.
Unde să adopți sau să cumpărați un câine ciobănesc belgian
Ca și alte rase de ciobănesc din Belgia, câinele ciobanesc belgian necesită un angajament serios din partea proprietarilor săi pentru a fi un tovarăș bine manier și fericit. Acești câini pot ajunge în adăposturi atunci când familiile lor nu sunt pregătite pentru timpul și dedicarea de care au nevoie. Dacă sunteți interesat să adopți un câine ciobănesc belgian, contactați adăpostul local pentru a găsi câini de salvare și salvari specifice rasei în regiunea dvs.
Când adoptați un câine ciobănesc belgian ca cățel, este esențial să vă faceți cercetări și să lucrați cu un crescător responsabil . Ar trebui să vi se ofere istoricul medical al familiei așternutului, să vi se permită să vă întâlniți cu părinții lor și să puteți vedea că câinii sunt crescuți într-o locație confortabilă în interior. Puii de ciobanesc belgian costa de obicei intre 1.500 si 3.000 USD, dar preturile pot fi mai mari sau mai mici in functie de pedigree si disponibilitate.
Pentru a începe căutarea, consultați resurse precum clubul național al rasei, salvarile specifice rasei și AKC: