Blog

Muscatele: plantare, ingrijire, intretinere

Muscatele: plantare, ingrijire, intretinere

Pelargoniul (denumit și mușcatele comune) sunt plante colorate cu flori de vară, populare pentru agățarea coșurilor, ghivecelor și patului de grădină. Tolerante la secetă și la căldură, aceste anuale fragede pot înflori toată vara din iunie până la înghețul de toamnă! Vezi cum să crești și să îngrijești pelargoniul.

Notă: În ciuda faptului că sunt numite în mod obișnuit „mușcate”, pelargoniile nu sunt adevărate mușcate care aparțin unui gen separat (Geranium), care sunt plante perene rezistente la frig. Ghidul de mai jos este despre cultivarea „muscatei comune” (genul Pelargonium), care este anuala fragedă pe care majoritatea dintre noi o cunoaștem și o iubim.

Geranium sau Pelargonium? Un caz de identitate greșită

Planta populară pe care cei mai mulți dintre noi o numesc astăzi „muscate” a fost introdusă în Europa de către comercianții olandezi care le-au adus din Africa de Sud la începutul secolului al XVIII-lea. Deoarece aceste plante noi semănau cu muscatele sălbatice rezistente care cresc deja în Europa, botaniștii le-au grupat din greșeală împreună în același gen.

În 1753, botanistul suedez Carl Linnaeus le-a clasificat în genul Geranium . Când s-a descoperit mai târziu că aceste noi „mușcate” diferă de mușcatele europene prin forma petalelor lor, numărul de stamine și alți factori, ele au fost reclasificate în  Pelargonium , adică „cicul de barză” – o referire la lung, ascuțit. forma ascuțită a păstăii lor.

Cu toate acestea, numele lor comun inițial a rămas și spunem în continuare „geranium” atunci când de fapt înseamnă „pelargonium”. Poate că este greu de spus pelargonium! Acest cuvânt este pronunțat „Pel-ar- GO -knee-um”.

Despre Pelargonium

Pelargonium, alias mușcatele comune, sunt plante anuale erbacee de dimensiuni mici până la mijlocii în America de Nord. Deoarece pot înflori atât de frumos toată vara (prin îngheț), aceste plante cu flori sunt adesea folosite în jardiniere și cutii de ferestre, dar sunt folosite și ca plantă de așternut de-a lungul fundațiilor, căilor și intrărilor.

Mușcata comună vine într-o gamă largă de culori florale (roșu, portocaliu, roz, alb) în flori simple sau duble așezate deasupra frunzelor luxuriante, verzi, uneori bicolore cu semne de bronz sau violet. Odată mature, majoritatea mușcatelor au între 12” și 18” înălțime și 18” până la 24” lățime, în funcție de soi.

Multe soiuri, cum ar fi pelargonii cu frunze de iederă, sunt tipuri care arată minunat în coșurile suspendate. Exista si muscate parfumate care sunt aromate cand se freaca frunzele! Apoi, există pelargonii în poziție verticală, care sunt stufoase, cu frunziș atractiv, care arată grozav în afișajele de așternut. 

PLANTAREA

Pelargonium, alias muscata comuna, sunt iubitori de soare si necesita 5 ore de soare pe zi. Nu necesită la fel de multă udare ca multe anuale, dar preferă solul umed, bine drenat.

Adesea cultivate în ghivece sau ca plante containere, pot fi ținute afară până la înghețul de toamnă într-o locație parțial însorită până la însorită. Acest anual va muri cu mai multe înghețuri sau cu primul îngheț tare.

Când să plantezi Pelargonium

Ca iubitori de soare, pelargoniul nu trebuie pus afară până când temperaturile nocturne sunt în mod regulat peste 55 ° F (13 ° C). Apoi, la sfârșitul verii, când temperaturile nocturne încep să scadă sub această temperatură, aduceți-le înăuntru.

Cum să plantezi pelargoniu

Când cumpărați mușcate din magazinul de grădină, acordați o atenție deosebită culorii și dimensiunii. Frunzele sănătoase nu vor avea nicio decolorare pe sau dedesubtul lor, iar tulpinile vor fi rezistente, nu slăbite. Asigurați-vă că evitați și  orice plantă cu semne evidente de dăunători .

Puneți plantele în ghivece mari cu orificii de drenaj pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Pentru a permite răspândirea rădăcinilor, plantați o plantă (eventual două plante) într-un ghiveci mare (cel puțin 12 inchi în diametru).

Când plantați în containere, utilizați un amestec de ghiveci excelent, bine drenat (nu sol greu). Mușcatele nu le place să stea în sol îmbibat sau compactat.

Evitați să plantați prea dens în pământ, astfel încât plantele să aibă o circulație suficientă a aerului. Permiterea oricărui soi de mușcate să aibă spațiu generos de creștere a rădăcinilor este foarte important; se vor deteriora fără să crească spațiu. De asemenea, pentru a evita dăunătorii, practicați rotația culturilor și nu continuați să plantați pelargonium în același loc în fiecare an.

Cum să îngrijești muscatele

  • Dacă plantați în pământ, adăugați un mulci ușor pentru a acoperi solul pentru a răci zona rădăcinilor.
  • Lăsați solul să se usuce într-o oarecare măsură între udari, apoi udați bine. Solul prea umed face mai multe daune decât udarea insuficientă. Pune cu degetul; dacă este uscat la 1 inch adâncime, atunci udați. Nu udați de deasupra capului și nu stropiți frunzișul atunci când udați sau veți provoca boli.
  • Deadheading este important pentru înflorirea continuă pe tot parcursul verii. Deadhead toate florile cheltuite. De asemenea, deadhead după o înflorire puternică sau o ploaie puternică. Un cititor a împărtășit un sfat: „Pentru o reînflorire continuă, prindeți degetul chiar sub floarea uzată cât mai mult posibil. Am făcut-o și fiecare dintre pelargonii mei a înflorit din primăvară în toamnă an de an.
  • Pentru a promova tufișul și a reduce tulpinile, strângeți tulpinile înapoi.
  • În timpul lunilor active de creștere, fertilizați la fiecare 2 săptămâni sau cam asa ceva. Utilizați un îngrășământ solubil în apă la jumătate de putere. Nu fertilizați iarna, când planta ar trebui să fie latentă.
  • Dacă aduceți planta pentru iarnă, udați mult mai puțin, dar nu lăsați rădăcinile să se usuce complet. Mușcatele se descurcă cel mai bine atunci când li se oferă o perioadă de repaus prin lunile de iarnă, timp în care folosesc mai puțină apă și nu cresc mult. Vedeți mai jos pentru mai multe instrucțiuni de iernare.
  • Mușcatele pot fi replantate primăvara pentru a încuraja o nouă creștere sau, dacă trebuie să fie reîmprospătate.

Cum să îngrijești muscatele

Muşcate iernate

  • Muscatele care au petrecut vara in aer liber pot fi pastrate ca plante de apartament, cu conditia sa primeasca mult soare. În climatele nordice, soarele poate să nu fie suficient de puternic la sfârșitul iernii pentru a stimula mugurii la unele soiuri.
  • Înainte de primul îngheț de toamnă, ridicați plantele și, folosind un cuțit ascuțit și curat, tăiați tulpinile înapoi într-un mod bine modelat la aproximativ 6 până la 8 inci. Nu ar trebui să fie nevoiți să susțină mase mari de frunze în mediul cu lumină solară scăzută în care urmează să intre. Salvați câteva tulpini ca butași până la rădăcină – o modalitate ușoară de a vă înmulți plantele.
  • Transplantați „planta mamă” în cel mai mic ghiveci posibil – suficient pentru a se potrivi doar cu rădăcinile – folosind pământ obișnuit pentru ghiveci pentru a umple.
  • Păstrați plantele la umbră timp de o săptămână, apoi puneți-le într-un loc însorit (au nevoie de tot soarele pe care îl pot primi) și păstrați-le răcoroase.
  • În timpul iernii, mușcatele cresc cel mai bine cu temperaturi nocturne de 50 ° F (60 ° F) (10 ° – 16 ° C), dar vor supraviețui dacă scad la 32 ° F (0 ° C) și/sau cresc peste 80 ° F (27 ° C). C), atâta timp cât sunt păstrate relativ uscate.
  • Când apare o nouă creștere în primăvară, tăiați toate frunzele vechi.

Singurul lucru mai dificil decât să apară noua creștere, este păstrarea acesteia. Și iată ceva ajutor cu asta:

  • Udă numai atunci când frunzele prezintă semne de cădere și furnizează doar cantități mici. Nu fertilizați și nu hrăniți plantele. Este esențial ca aceste plante să se odihnească.
  • Dacă doriți ca muscatele voastre iernate să înflorească de Ziua Memorialului , ciupește-le înapoi în februarie. Odată ce vremea caldă revine și orice pericol de îngheț a trecut, scoateți plantele în aer liber și transplantați-le în paturi sau ghivece, după cum doriți.
RECOLTAREA

Cum să înrădăcinați butașii de tulpină

Majoritatea mușcatelor rădăcinează FOARTE ușor din butași de tulpină din sol, nisip grosier, apă, perlit sau alt material de înrădăcinare.

  1. Folosind un cuțit ascuțit și curat, faceți o tăietură înclinată la 4 inci sub vârful unei tulpini, deasupra unui nod în care ies frunzele. Tăiați tăietura chiar sub un nod. Îndepărtați orice muguri, toate, cu excepția a două sau trei frunze, și stipulele asemănătoare frunzelor de la baza tulpinilor frunzelor.
  2. Rulați tăierea tulpinii în ziar sau puneți-o la umbră timp de 24 de ore, astfel încât capătul tăiat se va sigila și să nu putrezească.
  3. Împingeți tulpina într-un vas cu mediu de înrădăcinare umezit și păstrați-o într-un loc cald și umbrit timp de 2 zile. După aceea, dați tăieturii puțin soare indirect. Umeziți mediul numai după cum este necesar.
INTELEPCIUNE SI INTELEPCIUNE
  • Pentru tăieturi minore, aplicați frunze de mușcata zdrobite pentru a opri sângerarea.
  • În limbajul florilor, geranium stacojiu înseamnă o prostie. Aflați mai multe semnificații ale florii aici .
  • Se știe că muscatele sunt toxice pentru gândacii japonezi , așa că nu va trebui să vă faceți griji cu privire la acești dăunători.
  • Mușcatele pot provoca indigestie sau vărsături la copiii mici și la animalele de companie (pisici, câini), așa că nu lăsați plantele la îndemâna animalelor și copiilor curioși.
DĂUNĂTORI/BOLI
  • Bolile și dăunătorii nu sunt de obicei severe în situații în aer liber, dar se poate întâmpla dacă stropiți continuu cu apă pe frunziș sau există perioade ploioase care pot afecta plantațiile în masă. 
  • Pe vreme caldă, este posibil să vedeți vârfuri maro ale frunzelor. Frunzele galbene înseamnă că sunteți supra sau sub udare.
  • În interior, dăunătorii obișnuiți ai plantelor de apartament includ insectele, muștele albe și acarienii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *